Bastilla pompoen, kastanjes en feta

    Maandag receptdag!

    Ik heb een aantal keer tijdens “Djema el fna Rotterdam” de bastilla aan de man (en vrouw) gebracht. Daar verkocht ik mijn signature dish, de kipbastilla. Wat een prachtig gerecht en wat kreeg ik daar veel goeie reacties op!!

    De bastilla is bekend met een aantal vullingen. De┬ábastilla met duif, met kip of met vis (en zeevruchten) zijn de meest bekende. Ik heb daar weer een variant op bedacht, de vegetarische bastilla! Nu een variant met pompoen, kastanjes en feta kaas. Een prachtig gerecht voor de herfst en winter (daarentegen ook voor de lente en de zomer!). ­čÖé

    Hierbij het recept en de uitwerking, zomaar……..

    Ingredi├źnten

    • 500 gram flespompoen (sous-vide gegaarde pompoen)
    • 2 rode uien
    • 10 gekookte kastanjes
    • 4 knoflookteentjes
    • Olijfolie
    • 2 el venkelzaadjes
    • Zout en versgemalen peper
    • 1 dl gembersiroop
    • 8 muntblaadjes
    • 100 gram fetakaas
    • 16 blaadjes warka (“bastilla” deeg met de groene verpakking)
    • 100 gram gezouten roomboter
    • 50 gram amandelschaafsel
    • 20 gram zwart sesamzaad

    Bereidingswijze

    Vulling bastilla

    1. Schil de pompoen en snijd in gelijkmatige stukken van 2 bij 2 cm.
    2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    3. Pel en snijd de rode ui in halve ringen.
    4. Snijd de gekookte kastanjes in kleine stukken.
    5. Pel en hak de knoflookteentjes.
    6. Pluk, was, droog en snijd de muntblaadjes fijn.
    7. Snijd het filodeeg in gelijkmatige, vierkante stukken
    8. Smelt de roomboter.
    9. Leg de gesneden pompoen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de pompoen gaar is.
    10. Haal uit de oven en laat afkoelen.
    11. Bak de uienringen op laag vuur in een beetje olijfolie glazig. Voeg de gehakte knoflook en venkelzaadjes hieraan toe en bak op laag vuur 1 minuut mee.
    12. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en blus af met gembersiroop.
    13. Voeg de pompoen blokjes toe aan het uimengsel en meng voorzichtig door elkaar. Haal van het vuur af en voeg de gesneden muntblaadjes toe.
    14. Als het mengsel afgekoeld is, meng je voorzichtig de feta erdoor.

    Opbouw bastilla

    1. Leg een vel deeg op een droge snijplank en smeer in met de gesmolten roomboter.
    2. Leg hier een tweede vel op en smeer ook deze in met gesmolten roomboter. Herhaal nog twee keer, zodat je vier vellen op elkaar hebt, met boter ertussen. Besmeer het vierde vel niet met boter.
    3. Schep 2 eetlepels vulling in het midden van het vierde vel. Verpak de vulling met de filodeeg zodat je een ronde vorm krijgt. Smeer de hoeken met een beetje roomboter in.
    4. Draai de bastilla om. De gevouwen kant is de onderkant. Besmeer de bovenkant met een beetje gesmolten roomboter en bedek met een paar geschaafde amandelen en zwart sesamzaad.
    5. Plaats de bastilla op de bakplaat en bak 12 minuten op 180 graden af.
    6. Zodra de amandelen goudbruin zijn en het filodeeg goudbruin en krokant is, haal je de bastilla uit de oven. Serveer direct

    Kook en eet met heel veel liefde en plezier!

    Leave a Reply