De correspondent

   

  Er zijn vijf redenen om te luisteren naar het gesprek met Mounir Toub

  1. Zijn kookboek is schitterend. Het water loopt je in de mond. En wat extra mooi is: hij schroomt niet om oude Arabische tradities te incorporeren, zoals het ingraven van voedsel. Neem Smenn met za’atar, dat is gefermenteerde boerenboter. Bij de geboorte van zijn kinderen heeft hij de boter in een keramieken pot in de grond gestopt. Over vele jaren is het eetbaar goud en kan het dienen als bruidsschat.

  2. Een paar jaar geleden had hij het lef om chef Robert Kranenborg (deze week geridderd) aan te schrijven: ‘Ik wil met u bij de De Wereld Draait Door een Arabisch gerecht presenteren.’ Kranenborg hapte toe. Het plan lukte en leidde tot de doorbraak van Toub

  3. Met speels gemak mengt hij de verschillende culturen waar hij deel van uitmaakt. Toub woont met zijn vrouw en twee kinderen in de nieuwe wijk Helmond-Brandevoort. Binnen staat op de muur: ‘Keuken’ en daaronder in Arabische kalligrafie: ‘Hart van het huis.’ Hij voerde er gesprekken met zijn moeder, als negentienjarige bruid vanuit Marokko overgekomen, tijdens het piepers jassen voor de andijviestamppot.

  4. Hij is een man van spreuken. Zo hangen in het trapgat broederlijk naast elkaar een spreuk uit de Koran – ‘Het paradijs ligt aan de voeten van je moeder’ – en een Oudhollandse zegswijze – ‘Kwaad-zijn begint met woede en eindigt met spijt.’

  5. Toub is praktiserend moslim. Voor hem is het geloof liefde. Het geloof heeft hem ook door moeilijke fasen in zijn leven gesleept. Zijn eerste huwelijk liep op de klippen, met als gevolg dat hij zijn oudste dochter al zes jaar niet meer heeft gezien. En dat doet pijn, maar hij zegt zelf dat hij door alle beproevingen een betere vader is geworden.

  Luister hier naar het interview

  Interview door correspondent Lex Bohlmeijer

  Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

  Leave a Reply