Interview met mama in “de Vriendin”

  24Kitchen-kok Mounir Toub: ‘Ik heb thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten’

  Deze week eindigt voor bijna een miljoen Nederlanders de ramadan. Ook voor 24Kitchen-kok Mounir Toub (37), die zijn liefde voor de Arabische keuken van zijn moeder Saadia (60) heeft. Hij schreef er zelfs een kookboek vol mee. Voor het Suikerfeest maken ze feestelijke Marokkaanse gerechten.
  24Kitchen-kok Mounir Toub: 'Ik heb thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten'

  Tijdens van het interview is het nog ramadan, de periode waarin moslims vasten. Maar ondanks dat Saadia tot zonsondergang niets mag drinken en eten, heeft ze flink uitgepakt. Op de theetafel staan lekker geurende Arabische hapjes en koekjes. “Proef maar”, moedigt ze aan. “Dit hier is shebekia, een honingkoekje met sesam en anijszaad. En hier heb ik nog amandelbriwats. Lekker hè, bij de Marokkaanse muntthee? Weet je wat, neem straks wat mee voor thuis.”

  Mounir lacht. “Dit is mijn moeder ten voeten uit. Met haar lekkernijen pakt ze de visite helemaal in. Het is niet voor niets dat ik zo dol ben op haar kookkunsten. Zij is echt mijn kookheld. Volgens mij heb ik in mijn hele leven thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten. Tijdens de koksopleiding heb ik vooral geleerd te werken met maten en gewichten. Mijn moeder is daar niet van. Zij kookt op gevoel, door te kijken, te ruiken en te proeven.”

  “Laatst probeerde ik de kunst bij haar af te kijken. Ik wilde leren hoe ze shebekia maakte. Ik stond naast haar met een kladblok en schreef precies op wat ze deed. Vervolgens maakte ik het zelf en liet het haar proeven. ‘Lekker,’ zei ze, ‘maar ik maak die koekjes nu alweer anders.’ Had ze er iets nieuws aan toegevoegd. Ik denk dat ze voor één soort koek wel zes verschillende recepten heeft.”

  Saadia: “Haha, dat klopt. Ik kijk veel Arabische kookprogramma’s. Elke ochtend van negen tot elf zit ik voor de televisie. Dat is mijn ontspanning. Na het kijken ga ik het uitproberen. Net zo lang tot het lukt. Het Suikerfeest is voor mij het hoogtepunt van het jaar. Wij vieren het met de gezinnen van onze drie zonen. Alles op culinair gebied wordt uit de kast gehaald. De naam zegt het al, er komt vooral veel zoetigheid op tafel.”

  Kijk je voor inspiratie ook naar de kookprogramma’s van je eigen zoon?
  Saadia: “Jazeker. Speciaal voor hem hebben we een andere tv-provider genomen, zodat we 24kitchen kunnen ontvangen. Als iemand zegt dat hij Mounir op televisie heeft gezien, groei ik van trots.”

  Mounir: “Grappig, in die vijf jaar dat ik nu op televisie ben, heeft ze slechts één keer tegen me gezegd: ‘Mounir, dat heb je goed gedaan.’ Ik was bij De wereld draait door en maakte een filodeeg dat zij nog nooit had gemaakt. Of ik haar dat wilde leren? Ik zal je vertellen: die 1,4 miljoen kijkers bij De wereld draait door waren leuk, maar dat mijn moeder mij voor het eerst als gelijke behandelde in de keuken, vond ik geweldig. Want normaal gesproken laat ze me niet toe in de keuken. Zij is daar de baas.”

  Het hele interview lees je in Vriendin 27.

   

  Leave a Reply