Egyptische linzensoep met krokante kikkererwten en chili olie

    Met het koude weer is het heerlijk om thuis te komen en dan op te warmen met een goed gevulde soep. Dat kan met dit recept! Het mooie van dit recept is dat je zelf kunt bepalen hoe dik je de soep wilt en hoe gevuld je het wil hebben. Wel pureren, niet pureren, veel chili olie, geen chili olie……. je hebt het zelf in de hand!

    Kook en eet met liefde en plezier, besaha!

    SOEP

    ingrediënten

    • 1 ui
    • 1 tl komijn zaadjes
    • 2 el olijfolie
    • 1 knoflookteentje
    • 200 gram rode linzen
    • 1 wortel
    • 100 gram passata
    • 1 el kurkuma
    • 1 laurierblad
    • 700 ml groentebouillon
    • zout en versgemalen peper naar smaak
    • 1 tl chili vlokken

    Bereidingswijze

    1. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil en snijd de wortel brunoise.
    2. Smoor de gesnipperde ui samen met de komijnzaadjes in een beetje olie op laag vuur glazig.
    3. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak 1 minuut op laag vuur mee.
    4. Voeg de linzen en gesneden wortel toe en bak 2 minuten mee.
    5. Voeg de passata, kurkuma en het laurierblad toe en bak 1 minuut mee.
    6. Schenk de bouillon erbij en voeg de chilivlokken toe
    7. Breng desgewenst op smaak met zout en/of versgemalen peper.
    8. Dek af en kook 15 tot 20 minuten tot de linzen en wortel gaar zijn.

     

    CHILI OLIE

    ingrediënten 

    • 400 ml zonnebloemolie
    • 1 rode peper
    • 2 el chili reepjes
    • 2 el chili vlokken

    Bereidingswijze

    1. Snijd de rode peper in schuine plakjes (laat de steel, zaadlijsten en pitjes eraan)
    2. Stop de gesneden rode peper in een schoongemaakte fles
    3. Verwarm de zonnebloemolie tot 70 graden, voeg hier de chilireepjes en chilivlokken aan toe en laat 5 minuten op 70 graden infuseren
    4. Giet de olie met chilivlokken en -reepjes in de fles zodat de rode peper onder staat.
    5. Dek af en laat afkoelen. Hoe langer de olie staat, hoe meer de smaken geïnfuseerd zijn.

    KROKANTE KIKKERERWTEN

    ingrediënten 

    • 200 g gekookte kikkererwten
    • 1 el olijfolie
    • 1 tl gemalen komijnzaad
    • 1 tl ras el hanout

    Bereidingswijze

    1. Droog de gekookte kikkererwten goed en meng met olijfolie en de specerijen en spreid over een bakplaat
    2. Bak de kikkererwten op 140ºC ongeveer 15 minuten tot ze krokant zijn
    3. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bak

     

    SERVEREN

    Serveer de linzensoep zo, of pureer deze met een staafmixer helemaal glad. Haal dan eerst het laurierblad eruit. Serveer in een kom of diep bord, met een beetje chili olie, chili reepjes, kruiden en krokante kikkererwten als garnering. Lekker met versgebakken brood.

    Leave a Reply