Hoofdgerecht: Gebakken duif met bulgur en granaatappelsaus

    De afgelopen weken heb ik 2 mooie en lekkere recepten met jullie gedeeld (klik hier om het voorgerecht en hier om het nagerecht te bekijken). De gerechten heb ik voor Bidfood bedacht en uitgewerkt en vandaag deel ik een hoofdgerecht met jullie.

    Samen met de gerechten van de afgelopen 2 weken horen ze bij Egypte.

    Geniet van het recept en kook en eet met heel veel liefde en plezier!

    Ingrediënten

    • 1 liter kippenbouillon
    • 1 el kaneelpoeder
    • 1 plukje saffraan
    • 1 ui
    • 2 knoflookteentjes
    • 1 rode peper
    • 200 gram bulgur
    • 50 gram walnoten
    • klein bosje koriander
    • 2 tamme duiven
    • 1 el boter
    • olijfolie
    • 1 granaatappel
    • 3 el granaatappelmelasse
    • 2 el olijfolie extra vierge

    Bereidingswijze

    1. Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflook.
    2. Verwijder de steel van de peper en snijd de peper fijn (met zaadlijsten en pitjes voor de pit!).
    3. Rooster de walnoten 2 minuten in een droge koekenpan en hak ze grof.
    4. Pluk, was, droog en snijd de koriander.
    5. Maak de duiven schoon.
    6. Halveer de granaatappel en haal de pitjes eruit.
    7. Verwarm de oven voor op 140 graden.
    8. Breng de bouillon met het kaneelpoeder en de saffraan aan de kook.
    9. Meng de ui, knoflook en peper met de bulgur en schenk de helft van de bouillon eroverheen.
    10. Dek de bulgur af met wat plasticfolie en laat circa 5 minuten wellen.
    11. Meng de walnoten en koriander door de gewelde bulgur.
    12. Breng de bulgur desgewenst op smaak met zout en peper.
    13. Breng de duiven op smaak met een beetje zout en versgemalen peper (ook aan de binnenkant).
    14. Verhit de boter met een scheutje olie in een koekenpan en bak de duiven rondom bruin in circa 5 minuten.
    15. Leg de duiven op een bakplaat en gaar ze circa 6 minuten in de oven. Het vlees moet rosé zijn of een kerntemperatuur tot 51ºC hebben.
    16. Meng de granaatappelmelasse, granaatappelpitjes, olijfolie en een scheutje van de achtergehouden bouillon.
    17. Verwarm de bulgur in de bouillon in een hapjespan.

    Serveren

    • Been de filets en poten van de duiven uit en zout ze.
    • Maak met behulp van een steker een strakke cirkel van de bulgur.
    • Leg de filet en pootje hierbij.
    • Garneer met de saus. Serveer de overige saus er apart bij in een saucière.

    Leave a Reply