Hummus met flatbread

    Maandag recept dag en vandaag de inmiddels oh zo bekende en geliefde, hummus! Hummus met eigengemaakte flatbread.

    Niet teveel poespas, gewoon veel smaak en erg lekker!

    Ingrediënten

    Voor de hummus

    • 500 gram gedroogde kikkererwten
    • 1,5 el bakpoeder
    • 3 knoflookteentjes
    • 0,5 bos platte peterselie
    • 0,5 bos koriander
    • 1 limoen
    • 250 ml tahin
    • 1 granaatappel
    • zout, versgemalen peper
    • 100 ml olijfolie

    Voor het flatbread

    • 200 gram volkorenmeel
    • 150 gram yoghurt
    • 1 tl bakpoeder
    • 4 gram zeezout

    Bereidingswijze

    Voorbereiding

    1. Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water met 1 eetlepel bakpoeder (zodat ze zachter worden).
    2. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes.
    3. Pluk de kruiden, houd wat blaadjes apart voor garnering en snijd de overige peterselie- en korianderblaadjes fijn.
    4. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit.

    Kikkererwten

    1. Spoel de geweekte kikkererwten goed schoon en zet ze op met koud water, een beetje zout (naar smaak) en een halve theelepel bakpoeder en breng aan de kook.
    2. Kook de kikkererwten in ongeveer 1 uur op laag vuur met deksel op de pan gaar.

    Hummus

    1. Giet de gekookte kikkererwten af en bewaar een beetje van het kookvocht.
    2. Schep de kikkererwten in de kom van de keukenmachine en voeg de knoflook, rasp en sap van de limoen, de gesneden kruiden en tahin toe en laat de machine zeker 10 minuten draaien tot je een smeuïge hummus krijgt. Als de hummus te dik is kun je wat van het bewaarde kookvocht toevoegen.
    3. Breng de hummus op smaak met zout en versgemalen peper.
    4. Haal de granaatappel pitjes los van de granaatappel.
    5. Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan of in de oven op 180 graden in 8 minuten goudbruin.

    Flatbread

    1. Meng in een grote kom het meel met de yoghurt, bakpoeder en zout en kneed het in ongeveer 5 minuten tot een elastisch deeg.
    2. Laat het deeg 15 minuten afgedekt rusten en verdeel het dan in 4 gelijkmatige porties.
    3. Rol het deeg zo dun mogelijk uit met een deegroller en bak de broodjes 2 minuten per kant in een droge, hete koekenpan goudbruin en gaar.

    Serveren

    Schep de hummus op een groot bord en smeer netjes uit tot een golvend oppervlak ontstaat.

    Besprenkel met olijfolie en garneer met de pijnboompitten, een paar koriander- en peterselie blaadjes en granaatappel pitjes.

    Serveer het versgebakken flatbread erbij.

     

    Kook en eet met heel veel liefde en plezier, besaha!

    Leave a Reply