kreeften risotto

    Mijn zoontje Lotfi vroeg mij of wij ooit kreeft konden eten wat mij enorm verbaasde. Hij zag een kookprogramma op tv en zag dat ze daar bezig waren met kreeft en zo kwam hij op het idee.

    Ik nam hem mee naar de Sligro waar hij zelf de kreeften uit mocht kiezen. Thuis liet ik hem en zijn zusje, Kenza, zien hoe je op de juiste manier kreeften moet koken. Daarna liet ik zien hoe de gekookte kreeften verder opgedeeld/schoongemaakt werden om zo alle kreeftenvlees eruit te halen.

    De scharen en staarten hebben we heel gelaten en zo geserveerd op een heerlijk smeuïge risotto waar ik alle kleine kreeftenvlees stukjes (afsnijdsels scharen en staart en de “knietjes”) doorheen had gedaan samen met rivierkreeften vlees en garnalen.

                                            

    Omdat het vandaag maandag is, wat voor mij synoniem is aan maandag recept dag, hierbij het recept voor de kreeften risotto.

    Voor 4 personen

    Kreeften koken:

    • 4 kleine kreeften

    Bereidingswijze:

    • Kook water met ruim zout (het moet naar de zee smaken)
    • Snijd de kreeften door hun hoofd door zodat de kreeften niet levend gekookt worden!
    • Kook ze 6 minuten op hoog vuur en laat ze daarna afkoelen
    • Verwijder alle kreeftenvlees uit de scharen, “knieën” en de staarten en leg apart

    Risotto

    • 200 g acquerello risotto
    • kookvocht van de kreeften
    • 2 el colatura di alici (“lekvocht” van gefermenteerde ansjovis!)
    • kreeften vlees
    • naar smaak rivierkreeften vlees en garnalen
    • 1 citroen
    • verse bieslook
    • 100 g ongezouten roomboter

    Bereidingswijze:

    • Voeg een beetje water toe aan de pan met kookvocht (van de kreeft) en breng aan de kook
    • Verwarm een stevige pan en laat op laag vuur de rijst (zonder vetstof) verwarmen
    • Als de rijstkorrels warm aanvoelen overgiet je ze met de kookvocht van de kreeften laat je de rijst de bouillon op laag vuur absorberen
    • Herhaal dit tot de rijst korrels net niet gaar zijn (nog een bite hebben)
    • Voeg dan de collatura di alici, kreeftenvlees, rivierkreeften/garnalen,  rasp en sap van 1 citroen, gesneden bieslook en de roomboter toe
    • Dek de pan af met een deksel en laat zonder vuur onder de pan 8 minuten rusten
    • Roer na 8 minuten rustig en met liefde alles door elkaar en serveer meteen.
    • Let op: De rijst moet smeuïg zijn. Als je de risotto op een bord schept en onder het bord klopt, moet de risotto een beetje uitlopen en de bodem van de bord bedekken

    Er zijn natuurlijk ontiegelijk veel verschillende recepten/manieren om risotto te maken en sommige recepten bevatten zeker geen roomboter, maar zo vind ik de risotto het lekkerst. Doe vooral lekker waar je zelf zin in hebt, als je er maar van geniet!!

    Kook met liefde en plezier, besaha!

    Leave a Reply