Nagerecht: Qatayef (gevulde pannenkoek)

    Maandag recept dag!

    Of je nu wel of geen carnaval viert dit recept is heerlijk om vandaag te maken en om er (samen) van te genieten!

    Het lijkt veel op de duizend-en-één gaten pannenkoek van de Marokkaanse keuken. Enige verschil is dat de pannenkoekjes net na het bakken dicht gevouwen worden zodat je een hoorntje krijgt. De hoorntjes kun je dan naar eigen smaak vullen.

    Ingrediënten

    Voor de pannenkoek

    • 150 gram bloem
    • 180 gram fijne griesmeel
    • 1 tl bakpoeder
    • 1 tl gist
    • 35 gram kristalsuiker
    • 8 gram vanillesuiker
    • ¼ tl zout
    • 600 ml lauwwarm water

    Voor de vulling

    • 200 gram ongeklopte slagroom
    • 100 gram mascarpone
    • 1 vanillestokje
    • 2 el kristalsuiker
    • 1 el oranjebloesemwater
    • 1 limoen
    • Pistachenootjes

    Bereidingswijze

    Voorbereiding

    1. Maak een beslag van de bloem, het griesmeel, bakpoeder, gist, suiker, vanillesuiker, zout en water.
    2. Meng alle ingrediënten tot een geheel en klop het goed los met een garde. Dek af en laat het deeg een uur rijzen.
    3. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit

    Pannenkoeken

    1. Verhit een koekenpan, smeer een klein beetje zonnebloemolie over de bodem en voeg 2 eetlepels beslag toe (afhankelijk van de gewenste grootte).
    2. Bak de pannenkoek aan 1 kant gaar, als de bovenkant droog is ben je klaar met bakken.
    3. Spoel de koekenpan na iedere pannenkoek met koud water af, droog goed en herhaal het bakproces.
    4. Dek de pannenkoeken af met een schone keukendoek zodat ze lekker zacht blijven.

    Vulling

    1. Klop de slagroom samen met het vanillemerg en de suiker stijf.
    2. Meng met de losgeklopte mascarpone.
    3. Voeg oranjebloesemwater en citroensap naar smaak toe en mix weer tot een geheel.

    Qatayef

    1. Vul een spuitzak met de vulling
    2. Vul de pannenkoekjes met de mascarpone crème en vouw ze voor iets meer dan de helft dicht. Druk op de randen om het te dichten. Zo krijgt de pannenkoek de vorm van een ijshoorn.
    3. Dip de pannenkoeken vervolgens in de gehakte pistachenootjes.

     

    Serveer er een grote pot Marokkaanse munt thee bij!

    Kook en eet met heel veel liefde en plezier, besaha!

    Leave a Reply