van ramadan tot suikerfeest; amandel briouats

    Na een hele dag gevast te hebben heb ik soms echt een enorme zin in iets zoets. Dan kun je voor snoep of ijs gaan, maar beter kun je voor deze overheerlijke amandel briouats gaan. Niet overdreven zoet, wel erg krokant en heel erg smakelijk. Het zal je zoete trek stillen en de lekkere trek aanwakkeren waardoor je toch nog een amandel briouat wilt proeven. Het maken van de briouats is echt een feest en het eten van de briouats een nog grotere feest!

     

    Amandelbriouats

    INGREDIËNTEN:

    • 500 g blanke amandelen
    • 2 el boter
    • 100 g poedersuiker
    • 1 el kaneelpoeder
    • 6 el oranjebloesemwater
    • 1 pak filodeeg
    • 150 ml honing
    • 50 g sesamzaad

    BEREIDINGSWIJZE:

    • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bak de amandelen in de oven goudbruin, haal ze uit de oven en laat de oven aan staan. Laat de amandelen afkoelen.
    • Smelt de boter. Schep de amandelen, poedersuiker, kaneelpoeder, oranjebloesemwater en de boter in een foodprocessor, maal tot een smeuïge massa en draai er kleine balletjes van circa 4 centimeter van.
    • Snijd het filodeeg in gelijke stukken van circa 5 centimeter breed en circa 15 centimeter lang.
 Bestrijk een lapje filodeeg met de extra gesmolten roomboter en leg daarop een balletje met gemalen amandelen.
    • Vouw van rechts naar links zodat je een driehoek krijgt met daarin het amandelbolletje.
Bestrijk het laatste stuk met boter en plak de briouats dicht. Herhaal dit met de andere lapjes en balletjes.
    • Leg de briouats op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met gesmolten boter.
 Bak ze in circa 15 minuten mooi bruin in de oven.
 Haal de briouats zodra ze goudbruin zijn uit de oven en week ze direct 3 minuten in de warme honing.
    • Schep de geweekte briouats in een zeef en laat even uitlekken. Rooster intussen het sesamzaad circa 5 minuten in een droge koekenpan. Bestrooi de briouats met het sesamzaad en leg op een bord om af te koelen.

    Kook en eet met heel veel liefde en plezier!

    Leave a Reply