Viskoekjes met saffraan mayonaise

    Maandag receptdag en dit is een heerlijk recept.

    Mocht je gisteren gekookte aardappelen gegeten hebben en heb je gekookte aardappelen over, kun je ze gewoon voor dit recept gebruiken.

    Wat ik vaak doe is kijken in de koelkast welke groenten en kruiden ik over heb en dat gebruik ik dan in mijn viskoekjes. Je hoeft je dus niet helemaal aan het recept te houden, wees creatief!

    Ingrediënten

    Voor de viskoekjes

    • 300 gram aardappels (kruimig)
    • 1 gerookte makreel
    • 150 gram rauwe zalm
    • 4 bosuitjes
    • 1 gepofte rode paprika
    • klein bosje koriander
    • 1 el harissa
    • 2 eieren
    • 100 gram bloem
    • 100 gram panko
    • Zout en versgemalen peper
    • Zonnebloemolie om in te bakken

    Voor de saffraan mayonaise

    • 10 saffraandraadjes
    • 250 ml zonnebloemolie
    • 4 eidooiers
    • 2 tl gladde mosterd
    • 3 tl azijn
    • zout en versgemalen peper

    Of gebruik kant-en-klare mayonaise, 8 saffraandraadjes en 50 ml zonnebloemolie.

    Bereidingswijze

    Viskoekjes

    1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijkmatige grove stukken.
    2. Pluk de makreel en snijd de zalm in blokjes van circa 1 bij 1 centimeter.
    3. Snijd de bosuitjes in schuine ringen.
    4. Snijd de gepofte paprika in dunne reepjes.
    5. Pluk de koriander en hak fijn.
    6. Kook de aardappels in een pan met water en wat zout in circa 15 minuten gaar. Giet af en maak er puree van met een pureestamper.
    7. Meng de aardappelpuree met de makreel, zalm, bosui, paprika en koriander en breng op smaak met de harissa.
    8. Rol balletjes van het beslag, maak circa 2 balletjes per persoon. Druk de balletjes een beetje plat tot kleine koekjes.
    9. Klop de eieren los.
    10. Wentel de koekjes door de bloem, dan door het losgeklopte ei. Paneer de koekjes dan met panko.
    11. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak daarna de viskoekjes in circa 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
    12. Laat kort op papier uitlekken voordat je het serveert.

    Saffraan mayonaise

    1. Verwarm de saffraandraadjes in 50 milliliter zonnebloemolie tot maximaal 70 graden.
    2. Voeg de rest van de koude zonnebloemolie bij de saffraanolie om het geheel af te laten koelen.
    3. Doe de eidooiers, mosterd, azijn, het zout, de versgemalen peper en afgekoelde saffraan olie in een beker.
    4. Begin met de staafmixer onderaan te mixen en beweeg de staafmixer al mixend rustig naar boven tot je een gladde saffraanmayonaise hebt.

    Tip: Maak je gebruik van kant-en-klare mayonaise? Doe dan 8 saffraandraadjes in 50 milliliter zonnebloemolie en verwarm tot maximaal 70 graden. Laat de olie afkoelen en meng door de mayonaise. Laat een dag in de koeling afkoelen zodat de kleur en smaak van de saffraan beter tot zijn recht komt.

     

    Kook en eet met heel veel liefde, saffraan mayonaise en plezier!

    Besaha.

    Leave a Reply