Bastilla kip

    Door de healthy sisters weer gevraagd om een filmpje op te nemen tijdens de ramadan voor de fasting sisters en dat resulteerde in een leuk filmpje! Eerder maakte ik shebekia met ze en de Mocro burger met Ali. Deze ramadan wilde ik de bastilla met ze maken en in het filmpje beloofde ik dat ik het recept zou delen. Bij dezen, graag gedaan, besaha en ik pruuf graag!!

    Voor ruim 8 personen

    Voor de vulling

    ½ bos gehakte koriander
    ½ bos gehakte bladpeterselie
    1 kg kippendijen, zonder vel, zonder bot
    750 g uienringen
    1 el zonnebloemolie
    3 el gemberpoeder
    1 el kaneelpoeder
    naar smaak zout en peper
    5 dl kippenbouillon
    1 ingelegde citroen
    100 g rozijnen
    6 eieren

    Voor de notenvulling

    100 g gebakken amandelen
    70 g suiker
    1 el oranjebloesemwater

    Overige benodigdheden

    50 g roomboter
    50 ml zonnebloemolie
    1 pak filodeeg (baklava deeg)
    poedersuiker en kaneel voor de garnering

    Oven voorverwarmen op 190C

    Voorbereiding bastillakip

    Fruit de uiringen op laag vuur tot ze geslonken zijn.

    Voeg hier de kippendijen aan toe en bak ongeveer 5 minuten op laag vuur mee.

    Breng op smaak met gemberpoeder, kaneelpoeder, zout en peper en bak nog een minuut.

    Blus af met de kippenbouillon en voeg de gesneden kruiden en de gesneden schil van de ingelegde citroen er aan toe.

    Dek af en laat 1 uur op laag vuur pruttelen.

    Bastilla vulling

    Haal de kippendijen uit de pan en laat de bouillon ongeveer 10 minuten inkoken.

    Voeg als de bouillon ingekookt is al roerend de eieren één voor één aan de saus toe om het te binden. Als de saus een bijna roer ei achtige substantie heeft voeg je de rozijnen toe en zeg je het vuur uit.

    De kippendijen plukken en aan de saus toevoegen

    Het lekkerst is als je de vulling dan nog een dag in de koeling laat opstijven en de smaken met elkaar laten mengen.

    Amandel “laag”

    Bak de hele amandelen in een laag olie tot ze goudbruin zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken

    Maal de afgekoelde amandelen met suiker en kaneel in een keukenmachine fijn en voeg oranjebloesem toe.

    Bastilla maken

    Boter smelten en olie toevoegen.

    Snijd filodeeg in gelijkmatige stukken (ik snijd ze in 6en zodat ik 6 vierkantjes krijg voor kleine bastilla’s!)

    Leg 1 vel op de snijplank en besmeer met boter/olie mengsel

    Leg hier 1 vel op en besmeer met boter/olie mengsel

    Schep hier een volle eetlepel van het amandelmengsel

    Leg hier 1 vel op en besmeer met boter/olie mengsel

    Leg hier 1 vel op en schep hier de bastilla vulling op (voor kleine bastilla’s gebruik ik 140 gram vulling)

    Vouw de zijkanten van de filodeeg naar elkaar toe en besmeer licht met boter/olie mengsel tot je een mooie pakket hebt.

    Draai de bastilla om (dus de gevouwen kant naar beneden).

    Besmeer de bovenkant licht in met eiwit en bestrooi met amandelschaafsel

    Bak af in de oven en bestrooi met poedersuiker en garneer daarna met kaneel poeder.

    Leave a Reply