Egyptische linzensoep met krokante kikkererwten en chili olie

    Vandaag is de maand ramadan gestart.

    Dat is voor mij een maand waarin eten helemaal niet centraal staat, maar juist andere zaken prioriteit hebben!

    Aan het einde van de dag verbreek ik mijn vasten altijd met dadels en een glas melk en eigenlijk het enige wat ik dan eet is een kop soep, de harira! Mocht je dat niet lusten en/of willen eten, speciaal voor jou een recept voor een heerlijke linzensoep!

    Geniet van de soep, van elkaar en van de ramadan! Ramadan moubarak!

    Ingrediënten

    Voor de soep

    • 1 ui
    • 1 tl komijn zaadjes
    • 2 el olijfolie
    • 1 knoflookteentje
    • 200 gram rode linzen
    • 1 wortel
    • 100 gram passata
    • 1 el kurkuma
    • 1 laurierblad
    • 700 ml groentebouillon
    • zout en versgemalen peper naar smaak
    • 1 tl chili vlokken

    Voor de chili olie

    • 400 ml zonnebloemolie
    • 1 rode peper
    • 2 el chili reepjes 
    • 2 el chili vlokken 

    Bereidingswijze

    Soep

    1. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil en snijd de wortel brunoise. 
    2. Smoor de gesnipperde ui samen met de komijnzaadjes in een beetje olie op laag vuur glazig. 
    3. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak 1 minuut op laag vuur mee. 
    4. Voeg de linzen en gesneden wortel toe en bak 2 minuten mee.
    5. Voeg de passata, kurkuma en het laurierblad toe en bak 1 minuut mee. 
    6. Schenk de bouillon erbij en voeg de chilivlokken toe
    7. Breng desgewenst op smaak met zout en/of versgemalen peper.
    8. Dek af en kook 15 tot 20 minuten tot de linzen en wortel gaar zijn.

    Chili olie

    1. Snijd de rode peper in schuine plakjes (laat de steel, zaadlijsten en pitjes eraan)
    2. Stop de gesneden rode peper in een schoongemaakte fles
    3. Verwarm de zonnebloemolie tot 70 graden, voeg hier de chilireepjes en chilivlokken aan toe en laat 5 minuten op 70 graden infuseren
    4. Giet de olie met chilivlokken en -reepjes in de fles zodat de rode peper onder staat.
    5. Dek af en laat afkoelen. Hoe langer de olie staat, hoe meer de smaken geïnfuseerd zijn. 

    Serveren

    Serveer de linzensoep zo, of pureer deze met een staafmixer helemaal glad. Haal dan eerst het laurierblad eruit. Serveer in een kom of diep bord, met een beetje chili olie, chilivlokken, kruiden en krokante kikkererwten als garnering. Lekker met versgebakken brood.

    Leave a Reply