top of page

aardappeltortilla's


Dit is een heerlijk simpel gerecht, maar oogt spectaculair. Je hebt eigenlijk maar drie basisdingen nodig: aardappelen, eieren én een portie eigen creativiteit. Op basis daarvan kun je allerlei smaken en ingrediënten toevoegen die je maar lekker vindt. Eet de aardappeltortilla’s als lunch in een broodje of serveer ze voor het avondeten. Nog een slimme tip: maak restjes groenten van afgelopen week op, daar leent dit recept zich perfect voor.


Hoeveelheid

Voor 4 personen


Ingrediënten

  • 2 l bouillon

  • 400 g aardappels, vastkokend, geschild, in blokjes van 2 cm

  • 100 ml olijfolie

  • 1 ui, in halve ringen

  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 4 eieren

  • zout en versgemalen zwarte peper

  • 1 el boter

Topping 1

  • 1 tortilla

  • 200 g geroosterde paprika, uitgelekt en in repen

  • 1/2 bos verse koriander, blaadjes gewassen en gedroogd

  • 250 g labneh

  • 4 el muhammara

Topping 2

  • 1 tortilla

  • olijfolie

  • 100 g sucuk (droge gekruide worst), in dunne plakjes

  • 200 g gekookt mosselvlees, uitgelekt

  • 1 el harissa

  • 1/2 bos bladpeterselie, blaadjes gewassen en gedroogd

Topping 3

  • 1 tortilla

  • 75 g roomboter

  • 2 el kerrie

  • 1 venkelknol, in heel dunne repen

  • 50 ml visbouillon

  • 300 g gepelde Hollandse garnalen

  • zout en versgemalen

  • zwarte peper

  • dille ter garnering


Voorbereiding tortilla

  1. Breng een pan met de bouillon aan de kook en kook de aardappel in circa 8 minuten beetgaar. Giet af, spoel de aardappel onder koud water en laat goed uitlekken.

  2. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en smoor de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur. Laat afkoelen.

Bereiding tortilla

  1. Klop de eieren goed los in een ruime kom en meng de aardappel en het ui knoflookmengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

  2. Verwarm de boter en de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en gestold is en de onderkant en zijkanten goudbruin zijn. Keer de tortilla om met behulp van een bord of deksel en laat nog 5 minuten garen.


Topping 1

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.

  2. Verwarm de tortilla 10 minuten in de oven op 140 °C. Garneer hem met de geroosterde paprika, koriander, labneh en muhammara.


Topping 2

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.

  2. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakjes sucuk 2 minuten per kant op laag vuur. Beleg de warme tortilla naar eigen creatie met de mosselen (al dan niet warm), sucuk, harissa en peterselie.


Topping 3

  1. Smelt de roomboter in een koekenpan en bak de kerrie 1 minuut op laag vuur. Voeg de venkel en bouillon toe en smoor de venkel 3 minuten op laag vuur. Laat afkoelen. Doe de Hollandse garnalen erbij en schep om.

  2. Beleg de warme tortilla met de venkel en garnalen, en garneer met dille.


Tips

  • Gebruik in plaats van gekookte aardappels ook eens voorgebakken aardappels. Het kan beide, als ze maar beetgaar zijn.

  • Om ook de bovenkant van de tortilla te laten garen, kun je deze met deksel en al omkeren in de pan.


Smaakt dit naar meer?

Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Lekker Arabisch.

Comentarios


bottom of page