De aubergine is de pizza onder de groenten. Ze leent zich perfect als bodem voor andere ingrediënten, oogt uitnodigend, vult goed én is weer eens wat anders. Hoewel de basis voor deze auberginetoast allemaal hetzelfde is, zorgen de toppings voor heel uiteenlopende smaken. Wil je zelf experimenteren? Zorg dat je de aubergine goed gaar maakt – dat is het allerbelangrijkste – en daarna kun je mixen en matchen met wat je maar lekker vindt. Neem als basis altijd een spread, zodat de toppings blijven liggen, en kies voor de on-toppers voor eigen smaakmakers, kleur en ingrediënten van het seizoen.
Hoeveelheid
Voor 4 stuks
Ingrediënten
2 aubergines, in de lengte gehalveerd
100 ml olijfolie
2 el ras el hanout
Topping 1
50 g baba ganoush
50 g ingelegde groenten
1 el mangochutney
blaadjes munt
Topping 2
50 g labneh
20 g granaatappelpitjes
blaadjes koriander
Topping 3
50 g muhammara
little gem
olijven
feta
Topping 4
50 g labneh
1/2 avocado
kerstomaatjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Kerf het snijvlak van de aubergines kruislings in. Meng de olijfolie met de ras el hanout.
Bereiding
Bestrijk de ingekerfde auberginehelften met het mengsel van olie en ras el hanout, leg ze op een bakplaat en laat ze 30 minuten poffen in de oven.
Tips
Aubergine poffen kan op vier manieren:
in de oven
op de BBQ
boven een vuurtje, zoals een gasbrander (duurt wel langer)
in de magnetron
Pof de aubergines tot de smaak volledig is doorgedrongen en ze beetgaar zijn. De schil houdt alle smaken binnen. Daarna kun je ze garneren met wat je maar lekker vindt. Prik de schil wel in met een vork als je de aubergines in hun geheel poft.
Smaakt dit naar meer?
Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Lekker Arabisch.
Comments