top of page

de mocroburger



Eddy Murphy wijdde er in 1987 (toen ik negen jaar jong was) in zijn onemanshow (Raw) een grappige stuk aan. Humoristisch en voor mij, duizenden kilometers verderop, heel herkenbaar: Marokkaanse hamburgers.


De kinderen uit de buurt kregen hamburgers van een fastfoodketen of een friettent en die zagen er eerlijk gezegd heel lekker uit. Mijn moeder vertikte het om geld te betalen voor een kant-en-klare hamburger en maakte na veel gezeur van mij en mijn broers op een avond zelf hamburgers. Speciaal uit liefde voor ons, maar ook om ons de mond te snoeren. Als kind heb je een beeld bij wat je verwacht en ik verwachtte toen een hamburger zoals de kinderen uit de buurt kregen.


Wat ik kreeg was de hamburger die Eddy Murphy omschreef: dik brood, dikke hamburger met stukken ui erin, veel kruiden, maar wel met heel veel liefde gemaakt. Nu terugdenkend ben ik blij dat moeders al die tijd en moeite nam om ons te verwennen met een zelfgemaakte hamburger. Tegenwoordig maak ik ze ook zelf. Al snij ik de uien wel héél fijn, zodat je niet een mond vol ui hebt wanneer je een hap van je hamburger neemt.


Aantal personen:

2 personen


Ingrediënten


  • 2 rode uien

  • 2 teentjes knoflook

  • ½ bos koriander

  • 350 g rundergehakt

  • 1 el ras el hanout

  • 2 tl gemberpoeder

  • 1 tl harissa

  • 1 ei

  • 2 el paneermeel

  • zonnebloemolie om in te bakken

  • 1 Marokkaans brood


Garnituur

  • 1 vleestomaat

  • 1 sinaasappel

  • 2 rode uien

  • 8 champignons

  • 2 el zonnebloemolie


Harissamayonaise

  • 4 eidooiers

  • 1 tl harissa

  • 2 tl gladde mosterd

  • 3 tl azijn

  • zout

  • versgemalen peper

  • 250 ml zonnebloemolie


Bereidingswijze

Marokkaanse hamburgers

1. Pel en snipper de uien.

2. Pel en hak de knoflook.

3. Pluk de koriander en hak fijn.

4. Meng het gehakt met de ui, knoflook, koriander, ras el hanout, het gemberpoeder, de harissa, het ei en paneermeel.

5. Vorm mooie burgers van het gehakt.

6. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de burgers om en om in circa 6 minuten goudbruin en gaar.

7. Steek met een vorm 2 mooie rondjes uit het Marokkaanse brood met dezelfde grootte als de hamburgers en snijd het brood in de lengte door.

8. Verwarm de grillpan en rooster het brood in circa 2 minuten bruin en krokant.


Garnituur

9. Snijd de tomaat in dunne plakken.

10. Schil de sinaasappel en snijd in partjes.

11. Pel de uien en schaaf op de mandoline in pakjes van circa ½ centimeter.

12. Borstel de champignons schoon en snijd in vieren of achten, afhankelijk van de grootte.

13. Bak de helft van de uien samen met de champignons in de zonnebloemolie goudbruin en gaar.


Harissamayonaise

14. Klop de eidooiers, harissa, mosterd en azijn los met een garde (of gebruik een staafmixer) en breng op smaak met een beetje zout.

15. Schenk de olie druppelsgewijs al kloppend bij het mengsel tot het dik wordt.

16. Breng eventueel op smaak met een snufje zout en versgemalen peper.


Opbouw

17. Leg de onderkant van het broodje op een bord.

18. Schep een klein beetje harissamayonaise op het brood en leg de burger erop.

19. Schep er weer een klein beetje harissamayonaise op.

20. Garneer de burger naar eigen inzicht met de sinaasappel, tomaat, rode ui en het gebakken uien-champignonmengsel.

21. Sluit af met nog een schepje mayonaise en leg de bovenkant van het broodje erop.


Tip

- Vervang het rundergehakt eens door kippengehakt.

- Maak je het brood ook zelf? Kies dan meteen voor formaatje ‘burger’.

Comments


bottom of page