Als ik mag kiezen uit een vitrine vol koekjes, kun je er donder op zeggen dat ik mijn oog laat vallen op de macaron. In dit recept maak ik er een hartige variant van met de Arabische falafel als basis.
Voor 8 stuks
Ingrediënten
1 blik kikkererwten (à 400 g), afgespoeld, uitgelekt
½ rode ui, grof gehakt
1 teen knoflook, grof gehakt
handjevol korianderblaadjes
25 g kikkererwtenmeel
8 g bakpoeder
½ tl gemalen venkelzaad
1 tl gemalen komijnzaad
snuf pul biber
zout en versgemalen zwarte peper
2 el olijfolie, om in te bakken
2 el dukkah
tuinkers, om te garneren
VOOR DE VULLING
100 g geitenkaas of labneh
100 ml ongezoete slagroom
8 el abrikozenjam
Extra nodig
keukenmachine
kleine spuitzak
Bereidingstijd
35-40 minuten
Wachttijd
30 minuten
Bereiding
Doe de kikkererwten, ui, knoflook, korianderblaadjes, het meel, bakpoeder, venkel- en komijnzaad en de pul biber in de keukenmachine en maal dit alles met behulp van de pulseerknop tot een samenhangend mengsel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn; het is juist lekker als er nog wat textuur in zit. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Maak je handen een beetje nat, draai 16 balletjes van het falafelmengsel. Duw de balletjes iets platter.
Verhit de olijfolie ik een koekenpan en bak de falafelburgertjes in 10-15 minuten rondom goudbruin en gaar. Wentel ze door de dukkah en laat volledig afkoelen.
Maak intussen de vulling: meng de geitenkaas of labneh met de room. Doe over in een kleine spuitzak.
Smeer 8 falafels in met de abrikozenjam, spuit daarop de geitenkaasroom en leg er een falafel op. Leg ze op een mooie schaal en garneer met de tuinkers.
Tip
In plaats van acht kleine macarons kun je ook vier grote maken. Lekker als burger of als bodem van een luxe saladevoorgerecht.
Smaakt dit naar meer?
Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Vega Arabisch.
Comments