top of page

gepocheerde vijgen

met vanille-rozenwaterroom

In Marokko hebben we een vijgenboom met heerlijke zoete, smaakvolle vijgen. Zó anders dan hoe ze hier in Nederland smaken. De geïmporteerde vruchten zijn vaak nog onrijp, en heel eerlijk: smakeloos. Maar daar kun je iets aan doen, want als je ze pocheert, worden ze heerlijk zacht. En de smaak? Daar geef je met dit recept ook een opkikker aan!


Hoeveelheid

4 personen


Ingrediënten

Gepocheerde vijgen

• 8 vijgen

• 1 sinaasappel

• 1 vanillestokje

• 100 g vijgenjam

• 25 g rozenwater

• 100 ml water


Vanille-rozenwaterroom

• 1 vanillestokje

• 400 ml slagroom

• 100 g poedersuiker

• 20 g rozenwater


Garnering

• handje geroosterd amandelschaafsel


Bereidingswijze

Gepocheerde vijgen

  1. Snijd de vijgen vanaf de steel in vieren, maar snijd ze niet helemaal door zodat ze nog wel aan de onderkant aan elkaar zitten.

  2. Schil de sinaasappel en snijd de schil in dunne reepjes.

  3. Pers de rest van de sinaasappel uit.

  4. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

  5. Breng de vijgenjam met de sinaasappelschillen, het sinaasappelsap, vanillestokje, vanillemerg, rozenwater en water aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.

  6. Giet dit mengsel over de vijgen, dek af en laat minimaal 30 minuten staan.

Vanille-rozenwaterroom

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

  2. Klop de slagroom met het vanillemerg en de poedersuiker tot yoghurtdikte en breng op smaak met het rozenwater.

  3. Bewaar in de koelkast tot serveren.

Serveren

  1. Leg de gepocheerde vijgen op een bord, schep daar een flinke dot van de vanille-rozenwaterroom bij en garneer met het amandelschaafsel.


Tips

  • Zijn de vijgen nog niet rijp (en dus stevig)? Kook ze dan een minuutje mee in het vijgenjammengsel.

  • Als je vijgen een dag van tevoren marineert, moet je ze de dag daarna voor serveren even in het marineervochtverwarmen.

コメント


bottom of page