Ik houd ervan om naar de markt te gaan. Vaak sla ik dan een flink voorraadje seizoensgroentes in, om er vervolgens thuis mee aan de slag te gaan. Dat betekent niet één of twee paprika’s – nee, dat kan zomaar een hele krat zijn. Ik pof ze dan en bewaar ze in een pot met veel olie, waardoor ze langer houdbaar zijn. Zo nu en dan geef ik zo’n pot cadeau (gegarandeerd een succesnummer!) en natuurlijk voeg ik zelf ook op zijn tijd een gepofte paprika toe aan een gerecht.
Aantal personen:
Voor 9 stuks
Ingrediënten
3 gele paprika’s
3 rode paprika’s
3 groene paprika’s
6 teentjes knoflook
olijfolie om te besprenkelen
2 tl zeezout
Bereidingswijze
Poffen in de oven
1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.
2. Snijd de paprika’s in 4 stukken, verwijder de steel en zaadlijsten en leg de paprika’s op een bakplaat.
3. Pel de knoflook en hak grof.
4. Besprenkel de paprika’s met olijfolie, strooi de knoflook erover en breng op smaak met zeezout.
5. Pof de paprika’s in circa 20 minuten in de oven.
6. Laat eventueel wat afkoelen en verwijder het vel van de paprika’s.
Poffen boven vuur
1. Houd de paprika’s bij de steel vast en blaker ze boven een vuurtje –
2. bijvoorbeeld boven een gaspit – helemaal zwart.
3. Stop de nog warme, geblakerde paprika’s in een boterhamzak en knoop de zak dicht.
4. Als de paprika’s afgekoeld zijn, kun je met een mes het geblakerde vel eraf schrapen.
5. Snijd de gepofte paprika’s in vieren en verwijder de pitjes en zaadlijsten.
Tips
- Schep de gepofte paprika’s om en om (qua kleur) in gesteriliseerde, afsluitbare weckpotten. Doe daar het gesneden knoflookteentje en zeezout bij. Als laatste overgiet ik het met zonnebloemolie om de houdbaarheid te verlengen.
- Gooi de olie die nog op de bakplaat ligt niet weg, maar giet deze voor nóg meer smaak in de weckpot bij de gepofte paprika’s.
Comments