top of page

gortrisotto met biet

Risotto is al lekker, maar gort mijn favoriete graan versmolten met dit gerecht is nog beter dan beter. Het is opperbest! Ik zou ik niet zijn als ik er een variant op bedacht, met biet en venkelzaad dit keer.


Voor 4 personen


Ingrediënten

  • scheutje zonnebloemolie

  • 4 eieren

  • 1½ l groentebouillon

  • 500 g rode biet, geschild, in blokjes (à 1 cm)

  • 3 el roomboter

  • 3 tl venkelzaad

  • 1 ui, gepeld, fijngesnipperd

  • 2 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt

  • 2 el olijfolie, om in te bakken

  • 225 gort

  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt

  • 4 el zwarte olijven, ontpit, grofgehakt

  • zout en versgemalen zwarte peper

  • cress, om te garneren


Extra nodig

koekenpan

steelpan


Bereidingstijd

40 minuten


Voorbereiding

  1. Leg vier vellen plasticfolie klaar, vet ze lichtjes in met zonnebloemolie en breek boven ieder vel een ei. Verpak de eieren in plasticfolie en draai of knoop de folie aan de bovenkant dicht (er moet zo min mogelijk lucht in het zakje zitten).


Bereiding

  1. Doe de bouillon en bietenblokjes in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de biet 10-15 minuten zachtjes koken, tot ze gaar zijn.

  2. Verhit de roomboter en voeg als hij is gesmolten het venkelzaad toe. Bak 1-2 minuten, doe dan de ui en knoflook erbij en bak nog 4-5 minuten.

  3. Verhit intussen de olijfolie in een pan en bak de gort 1 minuut. Voeg 500 ml van de bouillon uit de pan met de bietjes toe en laat de gort de bouillon opnemen. Voeg weer wat bouillon toe, net zo lang tot de gort gaar is – steeds beetje bij beetje.

  4. Leg intussen de ingepakte eieren in de steelpan met heet (net niet kokend) water en laat ze op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten garen. Het eiwit moet stollen, maar de eidooier nog zacht blijven.

  5. Giet de bietjes af en roer ze door de gort. Roer vervolgens de Parmezaanse kaas en de olijven erdoor en breng op smaak met zout en peper.

  6. Schep de gortrisotto op borden, leg op elk bord een ei en garneer met de cress.



Smaakt dit naar meer?

Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Vega Arabisch.

Comments


bottom of page