Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht en eigenlijk niet meer dan eieren in een pittige tomatensaus. De originele versie dan, want dit is de groene ToubToubversie.
Hoeveelheid 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten
1 grote courgette
1 tl karwijzaad
1 tl komijnzaad
zout en versgemalen zwarte peper
2 el olijfolie, om in te bakken
150 g sucuk, in grove stukjes
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
150 g groene asperges, houtige uiteinden verwijderd, in stukjes van 3 cm
150 g bimi
200 g verse spinazie
sap van 1 biologische limoen
4 eieren
blaadjes van 1-2 takjes bladpeterselie, gewassen en gedroogd, om mee te garneren
Extra nodig
spiraalsnijder
vijzel
grote koekenpan met deksel
Voorbereiding
Maak met een spiraalsnijder dikke slierten van de courgette.
Rooster het karwij- en komijnzaad 1 minuut in een droge koekenpan. Doe ze in een vijzel en wrijf ze met wat zout en peper fijn.
Bereiding
Verhit opnieuw de koekenpan. Verhit de olijfolie en bak de sucuk 2 minuten op laag vuur. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak ze 2-3 minuten mee.
Voeg de asperges, bimi en het specerijenmengsel toe en bak ze 2 minuten mee. Doe dan de courgette erbij, gevolgd door de spinazie en het limoensap. Roer tot de spinazie voor de helft is geslonken. Als het geheel wat droog wordt, kun je eventueel een scheutje water toevoegen.
Maak vier kuiltjes in het groenten-sucukmengsel en breek de eieren erin. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur zachtjes garen tot de eieren gestold zijn; dit duurt ongeveer 10 minuten.
Bestrooi tot slot met de peterselieblaadjes.
Tips
• Heb je geen spiraalsnijder? Koop dan kant-en-klare courgettespaghetti. Deze is vaak wel iets dunner, dus bak hem minder lang mee.
• Natuurlijk kun je deze shakshuka ook vegetarisch maken. Laat de sucuk dan weg en voeg een vleesvervanger of meer groente naar keuze toe.
Smaakt dit naar meer?
Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Snel Arabisch.
Comments