top of page

Quesadilla met 'tonijn'

Quesadilla’s, geef mij ze maar de hele dag – oké, niet iedere dag, maar vaker dan één keer per week: graag! De variaties zijn ein-de-loos, het is het ideale gerecht om een rondje koelkast te pakken. Heb je een wrap, heb je kaas, dan kan de rest zijn wat je maar wilt. Een van mijn favorieten is een quasadilla met tonijn, maar omdat ik steeds vaker plantaardig eet (stay tuned, daar later komende maand meer over!) koos ik dit keer voor een plantaardige tonijn van PLNT.


En dat is niet zomaar. Ik ontmoet veel mooie mensen, en volg veel mooie mensen uit de food-wereld. Een van de verhalen die al een poosje speelt en mij te oren kwam is overbevissing. Van allerlei soorten vis, waar tonijn een groot voorbeeld van is. Overbevissing betekent eigenlijk simpelweg dat tonijn wordt gevangen dan de tonijnpopulatie zich kan herstellen. Dat PLNT een plantaardige ‘tonijn’ heeft ontwikkelt is voor iedereen – inclusief mijzelf – dan ook een feestje. Een heerlijk product zónder overbevissing. Win? Dubbelwin.


Voor 4 personen


Ingrediënten

Mangochutney

  • 1 stevige mango, geschild

  • 1 sjalot, gepeld

  • 1 teentje knoflook

  • 2 el olijfolie

  • zout en versgemalen peper

  • 1 el pul biber

  • 50 g bruine basterdsuiker

  • 50 ml frambozenazijn

  • blaadjes van 2 takjes munt

  • 2 tl kaneelpoeder

Gekarameliseerde rode uien

  • 3 rode uien

  • 2 el olijfolie

  • zout en versgemalen peper

  • 50 g bruine basterdsuiker

  • 2 el frambozenazijn

  • 100 ml groentebouillon

  • 1 el sumak

Quesadilla

  • 1 avocado

  • 1 limoen

  • 50 ml olijfolie

  • 4 meergranentortilla’s

  • 100 geraspte mozzarella

  • 400 g PLNT plantaardige tonijn

  • 1 blik maïs (à 200 g)

  • 2 el kappertjes

  • 2 el chipotlesaus

  • zout en versgemalen peper


Bereidingswijze

Mangochutney

  1. Schil en snijd de mango in mooie, kleine gelijkmatige blokjes.

  2. Pel en hak de sjalot en knoflook fijn.

  3. Verwarm de olijfolie op laag vuur in een steelpan en smoor hierin de gesnipperde sjalot en knoflook op laag vuur in ongeveer 4 minuten glazig.

  4. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en de pul biber.

  5. Voeg hier de basterdsuiker aan toe en laat op laag vuur karamelliseren.

  6. Blus af met de frambozenazijn en voeg hier meteen de mangoblokjes aan toe. Breng op laag vuur aan de kook tot de gekarameliseerde suiker opgelost is.

  7. Snijd de muntblaadjes in dunne repen en voeg samen met het kaneelpoeder toe aan de net van het vuur afgehaalde mangochutney. Meng voorzichtig door elkaar en laat afkoelen.


Gekaramelliseerde rode uien

  1. Pel de rode uien en snijd in halve ringen.

  2. Verwarm de olijfolie op laag vuur en smoor hierin op laag vuur in ongeveer 5 minuten de rode uienringen glazig.

  3. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en voeg hier de basterdsuiker aan toe. Laat op laag vuur karamelliseren.

  4. Blus af met frambozenazijn en de groentebouillon en breng op laag vuur aan de kook.

  5. Gaar de gekaramelliseerde rode uien ongeveer 8 minuten op laag vuur en meng net voor het einde de sumak erdoor. Houd warm voor het serveren.


Quesadillas

  1. Maak de avocado schoon en snijd in kleine gelijkmatige blokjes. Besprenkel met rasp en sap van 1 limoen.

  2. Smeer een koekenpan licht in met een beetje olijfolie en leg hier een meergranentortilla op.

  3. Verdeel over de tortilla een vierde van de geraspte mozzarella (25 gram), de helft (200 gram) van de PLNT plantaardige tonijn, een paar maïskorrels, een paar kappertjes en de helft van het avocado-limoenmengsel.

  4. Breng op smaak met 1 eetlepel chipotlesaus, zout en versgemalen peper. Verdeel een vierde van de mozzarella (25 gram) erover. Dek af met een tortilla en druk liefdevol aan.

  5. Plaats de koekenpan met de quesadilla op het vuur en laat op laag vuur ongeveer 5 minuten bakken. De tortilla wordt mooi goudbruin, de kaas begint te smelten en de overige ingrediënten verwarmen.

  6. Draai na ongeveer 5 minuten, met behulp van een deksel of bord, de quesadilla om en bak de andere zijde ook ongeveer 5 minuten op laag vuur goudbruin en krokant.

  7. Maak en bak de andere quesadilla precies hetzelfde als de vorige quesadilla met de overige ingrediënten.


Serveren

  1. Snijd de quesadillas in vier gelijkmatige stukken en serveer 2 kwarten per persoon met daarbij de warme gekaramelliseerde rode uien en de inmiddels afgekoelde mangochutney.


Tip

Serveer samen met een lepel Turkse yoghurt voor extra frisheid en gebakken, lichtgezouten cashewnoten voor extra crunch.


#WIN! Wil jij deze quasadilla’s ook maken? Volg @plnt_nl en mijn account @cheftoub, tag iemand in de comments met wie jij die gerecht samen wilt maken en wie weet win een PLNT plantaardig tonijn-pakket voor twee!

Comments


bottom of page