top of page

selloutaart

met noten, zaden, smenn en honing

Ik weet het nog goed: na de geboorte van mijn eerste zoon, Lofti, kwam een goede vriendin van ons langs in het ziekenhuis. Daar stond ze met een taart, nog heerlijk warm. Of we daar zin in hadden? Tuurlijk! Bij de eerste hap was ik meteen verkocht. Het is een zoete en hartige taart tegelijkertijd, gemaakt van bloem, noten, zaden, honing en nog veel meer lekkers. Warm onoverwinnelijk, maar koud ook erg lekker.


Hoeveelheid

1 taart (ca. 12 personen)


Ingrediënten

Droge ingrediënten

• 1 kg bloem

• 500 g sesamzaad

• 125 g amandelen, met schil

• 250 g amandelen, zonder schil

• 175 g gezouten cashewnoten

• 250 g suiker

• 1 tl Arabische gom

• 1 tl nootmuskaat

• 3 el kaneelpoeder


Natte ingrediënten

• 250 g roomboter

• 4 el smenn

• 4 el olijfolie

• 225 g honing


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 160 ºC.

  2. Zeef de bloem in een gelijkmatige laag over een bakplaat en rooster de bloem circa 12 minuten in de oven lichtbruin. Laat de bloem afkoelen.

  3. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 ºC.

  4. Rooster het sesamzaad, de amandelen met schil, amandelen zonder schil en cashewnoten circa 8 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.

  5. Maal de helft van het geroosterde sesamzaad, alle amandelen zonder schil en de cashewnoten fijn (tot poeder) met een koffiemolen.

  6. Hak de amandelen met schil grof zodat je straks krokante stukjes amandelen in de sellou terugvindt.

  7. Maal de suiker ook kort in de koffiemolen zodat het net iets fijner is dan kristalsuiker, maar nog wel grover dan poedersuiker. Maal tot slot de Arabische gom en nootmuskaat heel fijn (tot poeder) in de koffiemolen.

  8. Meng de gezeefde bloem, het gemalen sesamzaad, hele sesamzaad, de suiker, gemalen amandelen zonder schil, gehakte amandelen met schil, gemalen cashewnoten, gemalen Arabische gom, het kaneelpoeder en de gemalen nootmuskaat goed door elkaar.

  9. Verwarm in een pan de roomboter, smenn, olijfolie en honing, maar laat het niet te heet worden!

  10. Voeg de ‘vochtige’ ingrediënten uit de pan (de roomboter, smenn, olijfolie en honing) toe aan de gemengde droge ingrediënten en meng tot een kneedbare massa.

Serveren

  1. Verdeel de sellou meteen over borden (of desgewenst glazen). Zolang het warm is kun je het vormen zoals je wilt. Zodra het koud wordt, zal de boter stollen en heb je een stevigere massa.


Tip

  • Arabische gom kun je vinden bij de Marokkaanse of Turkse toko. Het lijkt een beetje op kleine, witte steentjes.


Comments


bottom of page