Ik heb Turkije ervaren als een gastvrij land waar Europa en Azië elkaar ontmoeten. De keuken kent veel traditionele én fusiongerechten. De oorspronkelijke Turkse linzensoep is heel pittig, maar de moderne variant kun je dankzij de chilivlokken of pul biber zo scherp maken als je wilt. Hoe? Serveer de vlokken in een schaaltje erbij, zo kan iedereen strooien naar eigen smaak. Ook een kwestie van smaak: pureer de soep glad of ga voor een soep met een bite – aan jou de keuze!
Hoeveelheid
Voor 8 personen
Ingrediënten
50 ml olijfolie
2 witte uien, in kleine stukken
1 aardappel, geschild en in kleine stukken
2 wortels, geschild en in kleine stukken
2 tomaten, gewassen en in kleine blokjes
2 tenen knoflook, in stukjes
1 tl paprikapoeder
70 g tomatenpuree
200 g rode linzen
1,5 l groentebouillon
2 tl zout
1/2 tl versgemalen zwarte peper
Bereiding
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui op laag vuur in cir ca 5 minuten goudbruin.
Voeg de aardappel, wortel, tomaat, knoflook en het paprikapoeder toe. Bak ze 2 minuten op laag vuur mee en voeg dan de tomatenpuree, rode linzen en bouillon toe. Breng op smaak met het zout en de versgemalen zwarte peper. Breng aan de kook en laat op laag vuur afgedekt 30 minuten pruttelen.
Giet de soep zodra de aardappel, wortel en linzen goed gaar zijn in een blender en pureer hem. Giet de soep terug in de pan en breng hem weer aan de kook.
Tips
Vervang de aardappel eens door zoete aardappel (voor extra smaak). Als je de soep meer pit wilt geven, voeg je wat chilivlokken toe.
Lekker met een lepeltje labneh om de soep iets milder te maken. Ook top: korianderolie erover!
Smaakt dit naar meer?
Dit gerecht en nog véél meer heerlijke recepten vind je in mijn boek Chef Toub – Lekker Arabisch.
Comments