'Een goed gerecht vraagt om tijdsbestek', zei een bekwame chef ooit tegen me. Nou, daar ben ik het op zich wel mee eens, maar die regel gaat niet op voor iéder recept. Dit recept is er wel zo eentje waar je de tijd voor moet nemen. Dat betekent trouwens niet dat het gerecht moeilijk is om te maken; het moeilijkste is je geduld bewaren...
Hoeveelheid
Voor 6 personen
Ingrediënten
10 grote gamba’s
400 g mosselen
1 tl venkelzaad
1 prei
3 teentjes knoflook
4 rijpe tomaten
1 venkel
1 sinaasappel
2 el olijfolie
1 laurierblaadje
10 saffraandraadjes
1 l visbouillon
8 takjes koriander
8 takjes dragon
zout en versgemalen peper
Bereiding
Verwijder de koppen van de gamba’s en pel ze. Met een scherp mesje maak je een snee in de rug van de gamba en verwijder je het (vaak zwarte) darmkanaal.
Spoel de mosselen in ruim koud water en gooi de geopende (niet meer sluitende) mosselen weg.
Rooster het venkelzaad circa 4 minuten in een droge pan tot ze gaan geuren en zet weg.
Snijd, was en droog de prei en snijd in dunne reepjes.
Pel de knoflook en snijd fijn.
Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen. Snijd de tomaten in blokjes. Bewaar ook het vocht en de zaadjes, want daar zit veel smaak in en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken!
Snijd de venkel in dunne reepjes.
Snijd de schil van een halve sinaasappel in hele dunne reepjes.
Verwarm olijfolie in een soeppan en bak op zacht vuur de prei circa 8 minuten tot deze zacht is. Voeg de knoflook, tomatenblokjes (met vocht en zaadjes) en venkel toe en bak 2 minuten mee met de prei. Voeg nu het laurierblaadje, de saffraandraadjes, venkelzaden, sinaasappelschil en visbouillon toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten op zacht vuur pruttelen.
Voeg de gamba’s en de mosselen toe en laat met het deksel op de pan circa 8 minuten meekoken.
Pluk de koriander en dragon en hak fijn. Als de gamba’s roze en de mosselen geopend zijn, voeg je de koriander en dragon toe. Breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper.
Serveertip
Serveer de soep in een soepbord, zo kun je de garnituren mooi zien.
Comments