Ik woonde bijna twee jaar bij mijn beste vriend Brahim. Na een lange dag werken gingen we regelmatig naar het Turkse restaurant bij hem om de hoek. Even onthaasten. Ik bestelde dan vaak (bijna altijd…) de yoghurtlu kebab: een geroosterd broodje met pittige olie, met daarop flink gekruide kebab en een klodder yoghurt. Ik heb mijn variant op deze favourite gemaakt. Afiyet olsun (smakelijk eten)!
Aantal personen
Voor 4 personen
Voorbereiding
20 minuten
Bereidingstijd
30 minuten
Ingrediënten
100 ml zonnebloem olie
120 g harissa
1⁄4 Marokkaans brood
2 uien
4 teentjes knoflook
500 g lamsgehakt
zout en versgemalen peper
zonnebloemolie om in te bakken
6 tomaten
2 puntpaprika’s
1 courgette
zonnebloemolie om te bestrijken
400 g Turkse yoghurt
Extra nodig
bakplaat
knoflookpers
grillpan
Bereiding
Meng de zonnebloemolie met de helft van de harissa.
Snijd het brood in stukken, meng met een deel van de harissaolie en rooster circa 12 minuten in de oven.
Kebab
Pel en snipper de uien.
Pel en pers de knoflook.
Meng het gehakt met de uien, knoflook en de rest van de harissa en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Maak 4 langwerpige, platte repen van het gehakt van circa 10 centimeter lang en 3 centimeter breed.
Verwarm olie in een pan en bak het gehakt in circa 6 minuten om en om bruin.
Gegrilde groente
Verwarm een grillpan op hoog vuur.
Halveer de tomaten.
Halveer de paprika’s, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grove stukken.
Snijd de courgette in de lengte in plakken.
Besmeer de tomaten, paprika’s en courgette met een klein beetje zonnebloemolie.
Gril de groenten circa 3 minuten in de grillpan.
Serveren
Leg het brood op een bord.
Sprenkel er wat druppels harissaolie over en leg het gehakt erop.
Schep de Turkse yoghurt over de kebab en druppel de rest van de harissaolie erover.
Serveer met de gegrilde groenten
Tips
Gebruik bakpapier om de kebabs te vormen.
Serveer met rijst of zelfgemaakte frites.
Marokkaans brood dat een of meerdere dagen oud is, leent zich prima voor dit recept.
Comments