top of page

yoghurtlu kekab


Ik woonde bijna twee jaar bij mijn beste vriend Brahim. Na een lange dag werken gingen we regelmatig naar het Turkse restaurant bij hem om de hoek. Even onthaasten. Ik bestelde dan vaak (bijna altijd…) de yoghurtlu kebab: een geroosterd broodje met pittige olie, met daarop flink gekruide kebab en een klodder yoghurt. Ik heb mijn variant op deze favourite gemaakt. Afiyet olsun (smakelijk eten)!


Aantal personen

Voor 4 personen


Voorbereiding

20 minuten


Bereidingstijd

30 minuten


Ingrediënten

  • 100 ml zonnebloem­ olie

  • 120 g harissa

  • 1⁄4 Marokkaans brood

  • 2 uien

  • 4 teentjes knoflook

  • 500 g lamsgehakt

  • zout en versgemalen peper

  • zonnebloemolie om in te bakken

  • 6 tomaten

  • 2 puntpaprika’s

  • 1 courgette

  • zonnebloemolie om te bestrijken

  • 400 g Turkse yoghurt

Extra nodig

  • bakplaat

  • knoflookpers

  • grillpan


Bereiding

  1. Meng de zonnebloemolie met de helft van de harissa.

  2. Snijd het brood in stukken, meng met een deel van de harissaolie en rooster circa 12 minuten in de oven.

Kebab

  1. Pel en snipper de uien.

  2. Pel en pers de knoflook.

  3. Meng het gehakt met de uien, knoflook en de rest van de harissa en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

  4. Maak 4 langwerpige, platte repen van het gehakt van circa 10 centimeter lang en 3 centimeter breed.

  5. Verwarm olie in een pan en bak het gehakt in circa 6 minuten om en om bruin.

Gegrilde groente

  1. Verwarm een grillpan op hoog vuur.

  2. Halveer de tomaten.

  3. Halveer de paprika’s, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grove stukken.

  4. Snijd de courgette in de lengte in plakken.

  5. Besmeer de tomaten, paprika’s en courgette met een klein beetje zonnebloemolie.

  6. Gril de groenten circa 3 minuten in de grillpan.

Serveren

  1. Leg het brood op een bord.

  2. Sprenkel er wat druppels harissaolie over en leg het gehakt erop.

  3. Schep de Turkse yoghurt over de kebab en druppel de rest van de harissaolie erover.

  4. Serveer met de gegrilde groenten


Tips

  • Gebruik bakpapier om de kebabs te vormen.

  • Serveer met rijst of zelfgemaakte frites.

  • Marokkaans brood dat een of meerdere dagen oud is, leent zich prima voor dit recept.

Comments


bottom of page