Qabili palau

    Maandag recept dag en vandaag een heerlijk vegetarisch gerecht geïnspireerd op de Afghaanse keuken.

    Mijn grote vriend Ajmal heeft mij dit meerdere keren voorgeschoteld (Natuurlijk heeft hij het niet gemaakt, maar zijn vrouw Saïda of de moeder van Ajmal), maar hij presenteerde het altijd heel stoer. :-). Lekker was het zeker!

    Hier een vegetarische versie met natuurlijk een eigen draai.

    Wil je het gerecht proeven kun je in zijn restaurant zijn versie proeven (of die van zijn vrouw of moeder!).

    Ingrediënten

    • 300 gram winterpeen
    • 80 gram gepelde hele amandelen
    • 150 gram rozijnen
    • 2 el suiker
    • 1 tl kardemompoeder
    • 1 tl garam masala
    • 400 gram basmatirijst
    • 50 ml zonnebloemolie

    Bereidingswijze

    1. Was de basmati rijst in koud water en laat in een zeef uitlekken.
    2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    3. Schil en snijd de peen in lange dunne linten.
    4. Rooster de amandelen in 8 minuten in de oven goudbruin.
    5. Verwarm een klein beetje olie in een antiaanbakpan en roerbak de wortellinten 3 minuten.
    6. Voeg de rozijnen toe en bak 1 minuut mee.
    7. Schep de suiker, kardemompoeder, garam masala, wat zout en geroosterde amandelen erdoor en laat 1 minuut verwarmen.
    8. Schep alles in een stuk aluminiumfolie
    9. Breng water aan de kook, voeg de rijst toe en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
    10. Kook de rijst in ongeveer 10 minuten bijna gaar. Giet de net niet gare rijst af en schep terug in de pan.
    11. Verwarm 50 ml olie. Voeg de olie met de warme ingekookte bouillon toe aan de rijst.
    12. Prik een aantal gaten in de rijst. Leg het aluminium pakketje met wortellinten op de rijst.
    13. Dek de pan af met een theedoek en een deksel en laat 20 minuten op laag vuur stomen.
    14. Schep de rijst op een bord. Maak de schaal mooi op met de wortellinten, rozijnen en gebakken amandelen.

    Leave a Reply