Sfenzj (Marokkaanse donuts, maar dan anders)

    Donuts zijn eigenlijk zoete broodjes die gefrituurd worden. Frituren is het bakken in hele, hete olie. Dit moet gebeuren omdat de broodjes dan gaar worden, zodat je ze kunt eten.

    Functie van het gat

    Met een ‘gat’ in de donut gaat het garen van de broodjes een stuk sneller. En hoe korter de baktijd is, hoe malser en lekkerder de donuts zijn. Korter bakken heeft ook als voordeel dat er minder olie wordt opgenomen in de donut. De donut is daardoor minder vet. Een andere reden van het ‘gat’ in de donut is dat de donut mooi rond blijft en overal even dik is.

    Het bakken van de donut moet op ongeveer 180 graden en duurt iets langer dan 1 minuut, dat is ligt aan het gewicht van de donut.

    bron: Willem Wever

    Ingrediënten

    • 700 g bloem
    • 10 g gedroogde gist
    • 20 g suiker
    • 8 g bakpoeder
    • 8 g zout
    • 270 ml warme melk      
    • 350 ml warm water       
    1. Meng alle droge ingrediënten (bloem, gist, suiker, bakpoeder en zout) met elkaar.
    2. Voeg hier al roeren/mengend de melk en het water aan toe en kneed het ongeveer 5 minuten goed door.
    3. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer 5 minuten rusten.
    4. Kneed het hierna nogmaals 5 minuten goed door (deeg is plakkerig, dat hoort!).
    5. Dek weer af en laat nu ongeveer 1 uur rijzen.
    6. Vet een plateau in met zonnebloemolie en je handen ook.
    7. Neem nu steeds een beetje van het gerezen deeg met je ingevette handen en maak 20 kleine bolletjes (ongeveer 65 gram per bolletje).
    8. Smeer de bolletjes in met zonnebloemolie, dek luchtig af met plasticfolie en laat de gevormde deegbolletjes 30 minuten rijzen.
    9. Als de deegbolletjes gerezen zijn kun je met je ingevette handen gaatjes in de bolletjes maken. Maak het gat redelijk groot omdat het deeg tijdens het bakken iets krimpt.
    10. Vet steeds je handen opnieuw in voor je een nieuw deegbolletje pakt.
    11. Verwarm in een brede pan zonnebloemolie tot ongeveer 180 °C.
    12. Als je tevreden bent met je gevormde deegbolletje met gat erin kun je ze aan beide kanten goudgeel bruin bakken. Met een grote keukenpincet (of vork) kun je de sfenzj steeds in beweging houden en draaien om de vorm erin te houden, maar ook om ze gelijkmatige te garen.
    13. Voor de nostalgie kun je 5 sfenzj aan elkaar binden middels een touwtje en zo presenteren.

    Kook en eet met heel veel liefde en plezier, besaha!!

    Leave a Reply