Shir Berenj (rijstpudding) met kardemom kletskop

    Maandag receptdag.

    Vorige keer deelde ik een Afghaans hoofdgerecht en vandaag, om in de sfeer te blijven, een Afghaans dessert! Uiteraard is dit een eigen versie en maak vooral een eigen versie van mijn eigen versie!! Besaha…..

    Ingrediënten

    Voor de rijstpudding

    • 300 gram pandan rijst
    • 100 ml amandelmelk
    • 150 ml halfvolle melk
    • 75 gram suiker
    • 1 steranijs
    • 3 kardemom

    Voor de kardemom kletskop

    • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 25 gram blanke amandelen (liefst schaafsel)
    • 1 tl kardemompoeder
    • snufje zout
    • 30 gram roomboter
    • 25 gram bloem
    • 1 el water

    Bereidingswijze

    Voorbereiding

    1. Verwarm de oven voor op 175ºC.
    2. Bak de amandelen in de oven goudbruin en maal ze grof.
    3. Smelt de roomboter in een pan.

    Rijstpudding

    1. Breng de amandelmelk en halfvolle melk met de steranijs, kardemom en suiker aan de kook en laat de steranijs 10 minuten in de melk (zonder vuur) infuseren.
    2. Breng onder voortdurend roeren de rijst in de melk aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten op laag vuur koken tot de rijst beetgaar is.
    3. Laat in de pan na garen en afkoelen.

    Kardemom kletskop

    1. Meng de basterdsuiker met de kaneel en het zout. Voeg al roerend de gesmolten roomboter toe.
    2. Voeg de bloem en het gehakte amandelschaafsel toe en meng tot een geheel.
    3. Als het deeg droog is voeg je hier een klein beetje water aan toe.
    4. Laat het deeg in de koelkast rusten.
    5. Draai kleine balletjes van het deeg en plaats ze “in verband” op een bakmat en bak ze goudbruin in de voorverwarmde oven.
    6. Schep de rijstpudding in een kom, garneer met noten en leg de afgekoelde en inmiddels krokante kletskop op de rijstpudding.

    Leave a Reply